Tredje halvleg – et friere liv i et andet tempo

Seniortilværelsen er ikke kun masser af frihed, lange ferierejser til fjerne destinationer og afslappende timer i hængekøjen. Det kan det også være, men det er meget mere end det!

Hvorfor i alverden tale om en ”tredje halvleg”? Har en fodboldkamp ikke bare to halvlege? Jo, sandt nok, men enhver kamp har også en tredje halvleg! Det er her, vi fryder os over sejrene eller slikker sårene efter nederlagene. Det er i tredje halvleg, vi igen får pusten, kommer ned i tempo og får et lavere pulsslag. Tredje halvleg er fasen, hvor vi er i stand til at reflektere og gøre status.

Også livet har en tredje halvleg. Det er tidspunktet, hvor vi overvejer, hvordan vi kan slutte godt af efter et langt liv med udfordringer, hårde kampe, flotte sejre og mange glæder. Vi kalder det også for den tredje alder. Men den tredje alder skal overvejes, forberedes og planlægges, hvis livet skal have en god afslutning.

 Seniorer er forskellige

Mennesker i den tredje alder er meget forskellige, og begrebet alder er en mærkelig ting. Jeg har en god nabo, som næste gang fylder 96 år. Han følger levende med i kirke- og samfundsdebatten. Han er den første, der rydder fortovet for sne, og han tager gerne det halve af vejen med også. Og hvis det kniber for naboen, rydder han også hendes fortov. Han tager sig af sin demente hustru, køber ind, laver mad, gør rent og passer haven. Som en grel kontrast til min aktive nabo har jeg mødt mennesker i 60’erne, som tilsyneladende er gået i stå, har opgivet håbet, mistet livsgnisten og derfor virker både gamle og udslidte.

Ikke alle ser lige positivt på den tredje alder. Selv om fødselsdatoen helt åbenbart afslører, at man nu tilhører seniorgruppen, vil nogle yngre seniorer forsøge at ryste realiteterne af sig.

Seniorgruppen er som sagt ikke én stor, grå masse. Der er for eksempel meget stor forskel på en senior, der stadig er på arbejdsmarkedet eller måske først lige er gået på pension og så et gammelt invalideret menneske, som kræver intensiv pleje. Vilkårene er uhyre forskellige, alt efter hvor vi befinder os aldersmæssigt, fysisk, økonomisk og mentalt. Men det handler ikke bare om vores alder og fysik, men i lige så høj grad om vores selvbillede, og hvordan vi ser på vores alder og livssituation.

Forbered dig, før du når frem

Seniortilværelsen er noget, man skal forberede sig på. Overgangen mellem et fuldtidsjob på arbejdsmarkedet og tilværelsen som pensionist eller efterlønner er ikke så

enkel og ukompliceret, som mange arbejdsaktive indimellem vil gøre det til. Faktisk kan det for nogle være en brat opvågnen, hvis man tror, at seniortilværelsen bare er en ren svir med masser af frihed, lange ferierejser til fjerne destinationer og afslappende timer i hængekøjen. Det kan det naturligvis også være, men det er meget mere end det!

Svend Erik Henningsen fortæller i sin bog ”Overgange – fra arbejdsliv til pension” om en pensioneret overlæge, der i sit arbejdsliv havde været respekteret for sine kvalifikationer og havde stået centralt i alle vigtige beslutningsprocesser, men nu føler sig sat ud på et sidespor, hvor livet er gået i stå:

”Jeg har været en fagidiot, og det hævner sig! For så har man ikke andre interesser, når faget holder op. Og det er jo nok det, der har været mit problem. Det hele er meget stille. Det eneste, jeg foretager mig, er at gætte krydsogtværser.”

Overlægens liv er begrænset til at læse to aviser, afgive sin stemme, når der er valg, følge nyhederne i tv og en sjælden gang imellem at læse højt for sin kone.

Han faldt ned i et tomrum

Når overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse blev så svær for overlægen, skyldes det formentlig, at han ikke havde forberedt sig på sin nye tilværelse. Han faldt derved ned i et tomrum, hvor han mistede relationerne til kollegerne. Han mistede den faglige respekt og status, som var forbundet med jobbet. Desuden havde han ikke fået skabt en ny identitet og en meningsfuld hverdag til at afløse den gamle.

Når vi går på pension eller efterløn, begynder et helt nyt livsafsnit, hvor vi mister noget af den identitet, som er forbundet med job og titel. Mange af os er ikke fuldt ud bevidste om, hvor meget af identiteten og selvværdsfølelsen, der ligger gemt i jobbet, men det fylder væsentlig mere, end vi sådan lige går og regner med. Også fællesskabet og samarbejdet med kollegaerne på arbejdspladsen spiller en vital rolle for vores følelse af velvære og for oplevelsen af et aktivt tilhørsforhold til samfundets pulserende liv.

Uddrag fra bogen “Tredje halvleg – et frierere liv i et andet tempo”. Udgivet på Lohses Forlag.

https://lohse.dk/nyheder/tredje-halvleg.html

 

 

 

 


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*