Stand-in i Normandiet

I 2014 er det 70 år siden, at de allierede styrker fra bl.a. USA, England og Canada gik i land på kysten i Normandiet i Frankrig. Ikke mindre 156.000 mand blev sat i land for at drive Hitlers styrker på flugt. Men prisen blev endog meget høj. Bare i dette ene slag mistede knap 20.000 tyske og allierede soldater livet!
Hvad ville der mon være sket, hvis ikke USA og England var gået foran for at befri Europa fra Nazisternes åg? Var Danmark kommet under Nazistisk styre eller var vi blevet en del af det kommunistiske Sovjetunionen? Am.kirkegårdaVi ved det ikke, men vi ved, at vi i dag er et frit land, bl.a. fordi en masse ukendte soldater ofrede livet, for at vi kunne være frie.
Min familie og jeg blevet mindet om det denne sommer, fordi vi valgte at holde ferie 30 km. fra Normandiets kyst. Her besøgte vi den Amerikanske kirkegård ved Omaha Beach og ligeså en engelsk kirkegård ca. 20 km. længere inde i landet.

En stærk oplevelse

Det var bevægende og stærkt vedmodigt at vandre stille rundt mellem 10.000 hvide marmorkors i snorelige rækker. Men det var mindst lige så stærk en oplevelse at være på den engelske kirkegård. Gravst.størrekærlighed.aLigesom de amerikanske kors nævnte hver engelsk gravsten soldatens navn, rang og dødstidspunkt. Men derudover havde den efterladte soldats familie fået lov til at tilføje en lille sentens af mere personlig karakter. Jeg kunne nævne en lag række tankevækkende tekster, men vil her bare fremhæve to, som særlig gjorde indtryk på mig:

På den første stod der følgende: ”Større kærlighed har ingen end den at sætte sit liv til for sine venner”. Og på den anden gravsten: ”Han gav sit liv for at frelse andre. Sig selv kunne han ikke frelse”. Teksten er skrevet om to for os ukendte unge mænd – mænd, som ofrede deres liv for Europa og for at vi kunne leve i frihed. Men for familien var de ikke ukendte, tværtimod. Teksten er skrevet af en sørgende familie, som havde mistet deres kære søn og nu stod lammede og uforstående tilbage. Det er da et par tanker værd!

Hans død – vores frihed

Men lige tankevækkende er det, at ordene på gravstenene uvilkårligt leder vore tanker hen på en anden person, som også gav sit liv, for at vi kunne leve:
Den første tekst er et direkte citat af Jesus og hentet fra Joh 15,13. Mens den anden sentens er en lettere omskrivning af ypperstepræsternes hånende ord om Jesus, da han var banket fast til korsplankerne på Golgatahøjen (Matt 27,42).
Samtidig er ordene et profetisk budskab om, hvad Jesus kom for – hvad der var hans livs bestemmelse – at dø og opstå for os til liv og frelse.
Jesus blev på korset vores stedfortræder og ”stand-in”, sådan som soldaterne på Omaha Beach også blev det for Europas befolkning. Dermed blev Jesus ikke bare vores redningsmand. Han bliver også vores og soldaternes pejlemærke og forbillede. Et forbillede der viser os, at sandt menneskeliv og kristenliv kun kan leves, når vi i ord og handling er noget for vort medmenneske.

For soldaterne og for Jesus, kostede det deres liv. Så vidt går det nok ikke os. Men lever vi liv for Gud og vort medmenneske, kan mindre også gøre det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*