Når julestemningen udebliver

”Fra alle os til alle jer en rigtig glædelig jul!” Hvem husker ikke Jesper Fårekyllings julehilsen fra Disneys berømte juleshow? Tidligere var showet for mange børn en uundværlig del af juletraditionerne, og for os, der voksede op med blot én tv-kanal, var julestemningen ikke helt i hus, hvis ikke vi havde set Disneys Juleshow!Ved julelampens skær
I teenageårene blev det sværere at fastholde barndommens julestemning og forventning. Faktisk var den såkaldte ”julestemning” lige så flygtigt som den hvide jul, vi drømte om, men som oftest glimrede ved sit fravær. Derfor måtte nogle af os gribe til de gamle, hæderkronede julebøger ”Ved julelampens skær” og ”Julestjernen”. Og hvis disse udmærkede bøger heller ikke kunne få et stakkels teenagehjerte i julestemning, ja, så havde vi kun én sidste velprøvet udvej tilbage: Vi kunne besøge den lokale biograf, hvor filmene ”Jul i den gamle købmandsgård” eller ”Jul i Nøddebo Præstegård” som regel var på plakaten i december. Sjovt nok hed førstnævnte film faktisk “Fra den gamle købmandsgård”, men hver eneste jul ændrede den – som ved et trylleslag – navn til “Jul i den gamle købmandsgård”!

Et romantisk billede der aldrig har eksisteret

Det specielle ved de to film var, at de leverede et romantisk og uspoleret billede af julen i de gode gamle dage. Julen, hvor man gik til kirke, mens julesneen stille dalede ned. Jul i den gale købmandsgårdEt romantisk billede, som aldrig har eksisteret andre steder end på film! Men rollerne var besat med de mest kendte og afholdte skuespillere, som dansk film og teater kunne opbyde: Ib Schønberg, Helge Kjærulff-Schmidt, Hans Kurt, Johannes Meyer, Ellen Gottschalch, William Rosenberg – for blot at nævne nogle få.
Problemet ved denne flygtige julestemning er, at den har ingen bæredygtighed en kold og mørk februardag. Når humøret er lavt og problemerne tårner sig op foran os, er den intet værd. Vi har brug for noget mere stabilt. Skal vores julefejring ikke havne i en blindgyde med traditioner uden reelt indhold, må vi holde os til barnet i krybben og frelseren på korset.

Lyset der aldrig slukkes

Den norske digter Marie Wexelsen formår at pege på noget vigtigt i sin enkle og barnlige julesang ”Jeg er så glad hver julekvæld”

Da tænder moder alle lys,
så ingen krog er mørk;
hun siger, stjernen lyste så
i hele verdens ørk.

Hun siger, at den lyser end
og slukkes aldrig ud,
og hvis den skinner på min vej,
da kommer jeg til Gud.
Hjt 155,5-6

Sådan som Maries mor og vores egen mor tændte levende lys, “så ingen krog var mørk”, sådan tændte Gud et lys, der aldrig slukkes. Lyset blev tændt, da Guds søn blev født i Betlehem. Følger vi hans lys, behøver vi ikke at fare vild eller fortvivle: Derfor siger Jesus: ”Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys” (Joh 8,12).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*