Livsvigtige hilsener fra Gud

Det er godt at kunne glæde sig over de tilsyneladende ubetydelige ting i livet.

Marie Lind1Vi var til en dejlig kirkekoncert med sangerinden Marie Lind. Det var forår, et af de typisk danske – grå og regnfuld, men dog frodig og grøn! Koncertens tema var “Forårssange”, og en af dem var Kaj Munks lille perle “Den blå anemone”. I sangen forundres og glædes Kaj Munk over, at hans kære anemone overlevede vinteren og rejsen fra Lollands fede muld til Vestjyllands vindblæste grus. Tænk, at en sådan lille og undseelig blomst kan skabe så meget glæde og taknemmelighed i digterens sind! Kan vi mon lære noget af Kaj Munks glæde over at “se det store i det små” – glædes over de små, men dyrebare ting i seniorlivet?

Vort liv indskrænkes

Vort liv er ofte fyldt med begrænsninger. Specielt i den tredje alder bliver vi mindet om, at vores aktionsradius bliver stadig mindre.Der er meget, vi ikke kan. Næsten umærkelig indskrænkes vores udfoldelsesmuligheder. Der er stadig så meget, vi drømmer om, men ikke kan, fordi vores fysik eller mentale overskud stiller sig hindrende i vejen. Livet bliver let mørkt og trist, når vi stirrer os blinde på alt det, vi gerne vil, men ikke kan.

Taknemmelighed for de små ting

Blå AnemoneSeniorlivets mange udfordringer forsvinder ikke bare ved, at vi hiver os selv op med hårene og tvinger os selv til at se lyst på tilværelsen. Det er klart! Men kunne vi dog øve os i at glædes over de små og tilsyneladende ubetydelige ting i livet. Glædes over solens lys, naturens farvepragt, blomsterne i stuen eller altankassen. Være taknemmelige over gode og trygge livsvilkår sammenlignet med andre verdensdeles nød og elendighed. Frydes over en ven eller venindes opmuntrende ord eller en dejlig telefonsamtale! Forundres over et trosstyrkende ord gennem den daglige andagt. Jeg kunne nævne en lang række andre ting, men fortsæt selv med lyspunkter og guldkorn fra din hverdag!

Kaj Munk slutter sit digt med dette vers:

For denne rene farve,

den er mig som en vårens dåb,

den la’r mig nyfødt arve

en evighed af håb.

Så bøjer jeg mig da mod jord

og stryger ømt dit silkeflor,

en flig af nådens trone.

Du lille anemone, hvor er vor skaber stor!

Kunne vi bare lære livskunsten i at se de små ting, som “en flig af nådens trone” – livsvigtige hilsener fra vores Gud og skaber? Lære at tage livet af Guds hånd og sige ham tak for det. Udfordringerne forsvinder ikke derved, men livet bliver så meget lysere og lettere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*