Kontrolafgiften blev fjernet

Skuespilleren Birthe Neumann fortalte for nogle år siden til ”Ud & Se” om en oplevelse, som gjorde et stærkt indtryk på mig:

”Jeg var på vej hjem fra job. Jeg er et ret distræt menneske og glemte i min iver efter at nå toget at stemple klippekortet. I det øjeblik, jeg træder ind i toget, møder jeg en kontrollør. Hun giver mig en kontrolafgift. For mig var det helt forfærdeligt. Jeg fremstammer et forsvar, mens hænderne ryster og benene er som gelé.

Kontrolbilletten blev fjernet
Kontrolbilletten blev fjernet

Værre bliver det, da de andre passagerer blander sig og råber, at jeg bare skal klappe i. Pludselig er jeg udstødt af det gode selskab. Jeg løber hjem fra stationen, finder febrilsk mine bilnøgler og kører ned til klagekontoret ved Hovedbanegården. Men da jeg når skranken, kan jeg ikke få et ord over min mund. Der kommer kun gylpelyde ud. Længe står jeg der ordløs, ude af stand til at kommunikere. Men til sidst ser damen intenst på mig, løfter kontrolafgiften op foran mig og river papiret i bittesmå stykker. I det øjeblik fremstår hun som en himmelsk engel. Hendes reaktion udløser en enorm lettelse og lykke i mig. Damen i skanken blev i mit hoved dommer i den offentlige rettergang, der fandt sted i S-toget.”

Birthe Neumanns beretning fik mig automatisk til at tænke på en af de mest centrale vers i Ny Testamente. For mig illustrerede hendes oplevelse evangeliets og påskens centrale indhold – ja blev en moderne lignelse.

”Jesus slettede vort gældsbevis med alle dets bestemmelser imod os; han fjernede det ved at nagle det til korset (kol.2,14)”.

Om soning og tilgivelse

Da damen på klagekontoret tog kontrolafgiften og rev den i stumper og stykker, illustrerede hun, hvad Jesus kom for. Hun blev en nutidig lignelse om, hvad Kristi forsoning og tilgivelse betyder. Da Jesus Langfredag døde på korset, slettede og fjernede han den kæmperegning, vi ingen jordisk chance havde for at betale. Han rev den i bittesmå stykker. Han fjernede den og gjorde os fuldstændig rene og frie. Hvor ville jeg ønske, at du og jeg kunne opleve den samme fornemmelse af befrielse, som Birthe Neuman oplevede ved skranken. Hun siger selv om oplevelsen:

”Det var en hændelse, der bød på forbrydelse, soning og tilgivelse, og den blev en lærestreg for mig.”

Tilgivelsen er ganske enkelt livsnerven i vort forhold til Gud, men ligeså i forholdet til andre mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*